مقالات و مصاحبه

رسول اعظم(ص) کامل‏ترین الگو براى بشریت‏

اصل «محاکات» و همرنگ شدن با دیگران مخصوصاً افراد پر نفوذ و با شخصیت و انسان‌هایى که از صفات کمالى و معنوى والایى برخورداراند یکى از اصول مسلّم روانى است. مطابق این اصل انسان کششى در وجود خود به سوى هماهنگى و همرنگى با دیگران، مخصوصاً با…
ادامه مطلب ...

مسافرت به روش پیامبر(صلی الله علیه و آله)

سفر بخشی از زندگی است که سبب می شود روحیه انسان باز شده و با آداب و احوال سایر مردمان آشنا گردد. امّا سفر به تنهایی شاید فایده چندانی را در بر نداشته باشد!! بلکه هنگامی مفید واقع می‌شود که در آن نکات کلیدی مورد توجه قرار گیرد، نکاتی که سبب…
ادامه مطلب ...

نحوه تعامل رسول خدا (ص) با منافقان مدینه

نحوه تعامل رسول خدا (ص) با منافقان از موضوعات پردامنه و بحث برانگیز در تاریخ اسلام بوده است. بر اساس یافته‌های این پژوهش رسول خدا(ص) در برخورد با منافقان بیشترین مقدار تساهل و تسامح را از خود نشان داد و تا آنجا که ممکن بود از مجازات آن‌ها…
ادامه مطلب ...

رحمت و رأفت با مخالفان (سیره نبوی)

بخشی قابل توجهی از تاریخ اسلام به نحوه برخورد اولیای دین با مخالفان اختصاص دارد. پیامبر اسلام(ص) در طول رسالت خویش با مخالفان زیادی مواجه بود و از اتخاذ موضع نسبت به آنان گریزی نداشت. این مواجهه در بسیاری از موارد، همراه با عطوفت و مهربانی…
ادامه مطلب ...

فرهنگ مذاکره و گفتگو در سیره رسول خدا(ص)

سیره عملی رسول خدا(ص) و حیات فرهنگی ایشان مشحون از مذاکره‌ها و گفتگوهای طرفینی است که همواره ابزاری کارآمد برای راهبرد تبلیغی و ترویج دین اسلام و نفوذ فرهنگی در میان اقشار اجتماعی بوده است. صرف نظر از نحوه مذاکره و یا چگونگی انجام گفتگوهای…
ادامه مطلب ...

رسول اعظم(ص) اسوه امام خمینی(۱)

محمد(ص) از جنس بشر بود، با همان ویژگی‌ها، نیازها، عشق‌ها، علاقه‌ها، محبت‌ها، دلبستگی‌ها و آروزها. درد می‌کشید، غمگین می‌شد، دلش از نامردمی‌ها می‌گرفت، در مرگ عزیزان می‌گریست و در شادی‌ها، از هر سوی باران شادی به جانش فرو می‌بارید. تافته…
ادامه مطلب ...

رسول اعظم(ص) اسوه امام خمینی(۲)

خداوند به محمد(ص) هستی را آراست و رواق رواق آن را آذین بست و بر بامِ آن شعله جاودانه نام او را افروزید. هستی در نشیب نیستی بود که محمد را خداوند از مشرق آن بردَماند و او را بر سریر هستی ویران برنشاند تا آن را بازسازی کند و ستون‌های…
ادامه مطلب ...

تربیت کودک در نگاه نبوی

دانش روانشناختی امروز، تا آنجا که بر بهره از تعالیم بالنده اسلام و سخنان سازنده معصومان: استوار نیست؛ صوری و بدون ژرف‌نگری است. دانشمندان غرب تأثیرات در تربیت کودک را پس از تولد، و حتی در سنین شش ماهگی، ثمربخش می‌شمارند؛ اما تربیت کودک در…
ادامه مطلب ...

خوردن و آشامیدن در سیره نبوی

خاتم انبیاء(ص) چون گوشت می‌خورد، سرش را به زیر نمی‌افکند، گوشت را بالا می‌آورد و با دندانش از استخوان جدا می‌کرد.۹ از هر دو دست در هنگام خوردن کمک می‌گرفت.۱۰  پیامبر(ص) می‌فرمود: «هنگام خوردن، کفش‌هایتان را بکنید که مایه آسایش شماست».۱۱  با…
ادامه مطلب ...

خرد ورزی در مکتب پیامبر(ص)

یکی از بزرگ‌ترین نعمت‌های الهی، نیروی عقل و خردورزی انسان است که او را از میان سایر موجودات عالم متمایز می‌سازد. خداوند متعال این گوهر گرانبها را یکی از بالاترین مزیّت‌های انسان می‌داند و بهترین بندگانش را کسانی می‌داند که از این نیروی عظیم…
ادامه مطلب ...

خدمت رسانی در سیره پیامبر اعظم(ص)

در آموزه‌های تربیتی و اخلاقی پیامبر اعظم(ص)، خدمت رسانی و حل مشکلات مادی و معنوی مردم از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. سیره درخشان آن بزرگوار نشان می‌دهد آن حضرت در حل مشکلات مردم و رفع نیازها و معضلات آنها، فول‌العاده کوشا بودند و در شرایط…
ادامه مطلب ...

دیپلماسی حکومت پیامبر اکرم (ص)

در این مقاله مؤلف سعی دارد تا با ورود به فضای سیاسی حاکم بر اولین حکومت اسلامی، در قالب ساختار و واژگان علوم سیاسی، دیپلماسی حکومت پیامبر(ص) را بررسی کند. برای این منظور پس از نقد تعاریف موجود از دیپلماسی در علم سیاست، مولف اقدام به ارائه…
ادامه مطلب ...

نمونه‌هایى از غم‌ها و شادى‌هاى پیامبر(صلى الله علیه وآله)

پیامبر خدا(صلى الله علیه وآله) بسیارى از معارف و حقایق (به خصوص در مورد اهل بیتش) را با تبسم‌ها و اشک‌هاى خود بیان کرده که سزاوار است طالبان حقیقت و امتش، در مورد لبخندها و گریه‌هاى او تأمل کنند و با دقت به مطالعه بنشینند. در این نوشتار،…
ادامه مطلب ...

نمونه‌هایی از اصول اداره جامعه در سیره پیامبر(ص)(۲)

رعایت اهلیت در انتخاب افراد و واگذاری کارها، از مهم‌ترین مسائل در مدیریت است؛ یعنی کسی که قرار است مسئولیت کاری را بر عهده بگیرد باید شایستگی‌های لازم را برای آن مسئولیت دارا باشد و این یک سنت الهی است و خداوند به هیچ کس جز بر اساس…
ادامه مطلب ...

نمونه‌هایی از اصول اداره جامعه در سیره پیامبر(ص)(۱)

سیره پیامبر(ص) در اداره خلق، همان نوع و یا سبک رفتار ایشان در اداره جامعه و مردم می‌باشد. در واقع رفتار پیامبر(ص) آن قدر عمیق است که از جزئی‌ترین کارهای حضرت می‌توان قوانینی را استخراج کرد و برای تمامی اعصار بر آن مبنا عمل کرد و از سبک و…
ادامه مطلب ...

نقش نخبگان در جوامع با تأکید بر نقش پیامبر اکرم(ص) در شکل گیری تمدن اسلامی

انسان موجودی اجتماعی است که هم به لحاظ ذاتی، فطری و فردی و هم به لحاظ اکتسابی، ارادی و اجتماعی همواره از محیط پیرامون خود تأثیر می‌پذیرد و آثار آن در نحوه رفتار و کردار و حتی پندار او هویدا می‌گردد. در این میان نقش نخبگان جامعه به عنوان…
ادامه مطلب ...

میراث پیامبر برای بشر

پیامبر(ص)، بنیان‌گذار اسلام است و امام ششم، پیشوای مذهب جعفری نام گرفته زیرا نقشی بسزا در تدوین میراث جدش ایفا نموده است. ما ضمن اعتقاد به نبوت حضرت محمد(ص) به همه پیامبران پیش از او معتقدیم و او را آخرین حلقه از رسولان الاهی و کتابش قرآن…
ادامه مطلب ...

۸ اصل اخلاقی پیامبر اکرم۰ص) درباره مسائل اجتماعی و رفتاری

حضرت محمد (ص)، خاتم پیامبران است. انسان کامل که پرداختن به سیره عملی و شیوه زندگی و ارزش های اخلاقی و انسانی ایشان می‌تواند انسان گم شده را در وانفسای دنیای مدرن با ارزش‌های التقاطی و متناقض نجات دهد. پیامبر اکرم (ص) با وجود علوّ مقام و…
ادامه مطلب ...

نام‌گذاری در سیره رسول خدا

یکی از سیاست‌های اصولی رسول خدا(ص) در حوزه تعلیم و تربیت و پی‌ریزی جامعه‌ای آرمانی بر اساس آموزه‌های دینی، حوزه نام‌گذاری‌هاست؛ از این‌رو رسول خدا(ص) با هدف فرهنگ‌سازی و هویت‌بخشی، در کنار سفارش‌های قرآنی، خود نیز در همه حوزه‌های مرتبط، از…
ادامه مطلب ...

همدلی گروه‌ها در سیره نبوی، راه‌کارها و کارکردها

دعوت اسلامی با هجرت مسلمانان به مدینه، وارد مرحله جدیدی شد. پیامبر(ص) از اجتماع پراکنده عرب، جامعه و امت واحدی ساخت که در آن بینش و منش واحدی جستجو می‌شد. پیامبر(ص) با ارائه دین و فرهنگ الهی، عرب را از تفرقه به وحدت و از ذلت به عزت رساند.…
ادامه مطلب ...

شیوه‌های دعوت پیامبر(ص) به استناد قرآن کریم

پیامبر اسلام(ص) در روزگاری که مردم دارای مذاهب پراکنده و آمال متعدد بودند و خدا را فراموش کرده و به پدیده‌ها و بت‌ها کرنش می‌کردند، برای نجات مردم از گمراهی و رهایی آنان از جهالت و هدایت آنان مبعوث گردید. رسول معظم اسلام(ص)،به عنوان چکیده و…
ادامه مطلب ...

سیره مدیریتی پیامبر(ص) در مواجهه با اهل کتاب

مدیریت، از مهم‌ترین اصول در زندگی فردی و اجتماعی است؛ چرا که مدیریت صحیح و کارآمد موجبات شکوفایی استعدادها و سرمایه‌های مادی، معنوی و انسانی را مهیا کرده و به موازات آن رشد، تکامل و توسعه همه جانبه به جریان خواهد افتاد. در آموزه‌های دینی…
ادامه مطلب ...

شیوه پیامبر(ص) در برخورد با فتنه گران

«لَقَدْ کَانَ لَکُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوهٌ حَسَنَهٌ»۱ «قطعا در گفتار و رفتار رسول خدا اقتدای نیکویی برای شماست» ایشان الگوی همه انسان‌های آزاده وآخرین هدایت‌کننده بشر به سوى سعادت و حامل آخرین پیام رهایى انسان از تاریکى‌ها به سوى…
ادامه مطلب ...

سیره رسول نور(ص) از منظر آیت الله جوادی آملی دام عزه

مقاله‌ای که در پیش رو دارید در موضوع سیره پیامبر اعظم(صلی الله علیه و آله و سلم) در دعوت به سوی حق است که با مطالعه آن دریافت می‌شود، بر خلاف پندار مغرضان، پیشرفت اسلام و موفقیت آن حضرت در گرو منطق قوی است نه چیز دیگر. بنابراین، آنان که…
ادامه مطلب ...