مقالات و مصاحبه

امتیازات و ویژ‌گی‌های پیامبر(ص)از دیدگاه قرآن

پیامبر اسلام(ص) انسان کامل و خاتم انبیاء الهی است که واجد همه مزایای مشترک انبیای پیشین است. قرآن کریم برخی از خصوصیت‌ها را ویژه ایشان قرار داده که انبیای دیگر فاقد آن بوده‌اند و تا روز قیامت کسی به این ویژگی‌ها متّصف نخواهد شد. اوصاف و…
ادامه مطلب ...

جاذبه‌هاى دعوت پیامبر اعظم

راز و رمز گستردگى و اثرگذارى دعوت پیامبر اعظم(ص) در سرزمین‌هاى دور و در جان‌هاى مشتاق چه بود؟ چه انگیزه‌هایى مردمان را از هر گونه و قبیله، در گرد شمع وجود پیامبر(ص) پروانه‌وار به گردش درآورد؟ آیا ماهیت و دورنمای آموزه‌هاى اسلام مردمان را…
ادامه مطلب ...

جایگاه حقوق بشر در سیره پیامبر(ص)

تلاش چندین هزار ساله بشر در راستای دستیابی به حداقل حقوق طبیعی و بنیادی او بوده است تا بتواند به صلح، توسعه و رفاه انسانی دست یابد. در این زمینه فلاسفه، اندیشمندان و پیامبران الهی بیش‌ترین سهم را در تدوین و رشد این حقوق داشته‌اند. از میان…
ادامه مطلب ...

اصول اخلاقی پیامبر(ص) در جنگ‌ها براساس سیره تاریخی پیامبر(ص) وقرآن 

اخلاق و اصول اخلاقی یکی از جنبه‌های مهم دین اسلام و از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو در قرآن کریم یکی از اهداف بعثت پیامبر(ص) تربیت و آموزش حکمت معرفی شده است و پیامبر(ص) چون حاکمیت دین اسلام را بر عهده داشتند بنابراین در مواقع مختلف…
ادامه مطلب ...

ظلم‌ستیزی در معارف و سیره نبوی

مبارزه با ظلم و زیر بار ظلم نرفتن از جمله ویژگی‌های حضرت محمد(ص) است و این امر در زندگی نورانی آن پیام‌آور خوبی‌ها و عدالت‌بخشِ جامعه پر از ظلم اعراب جاهلی، به روشنی مشاهده می‌‌شود. رسول مبارز اسلام نه تنها پس از دریافت نشان نبوت، بلکه پیش…
ادامه مطلب ...

بعثت تمدّنی «شعاعی از نیّر اعظم»

زندگانی پیامبر(ص)، نگاه‌ها و توجه‌های تاریخی تحلیلی گوناگون را برتافته و برمی‌تابد. در سده‌های پیاپی، تاریخ نگاران و تحلیل‌گران مسلمان و غیر مسلمان، از آن می‌گویند و می‌نویسند و تا آخرین روز که آفتاب گیتی از خاور برآید و در باختر فرو رود،…
ادامه مطلب ...

کودکی پیامبر(ص)

محمد(ص)تنها فرزند عبداللّه و آمنه بود. زمانی که به دنیا آمد پدرش عبداللّه، چشم از جهان فرو بسته بود. مادر از همان روزهای نخست تولد محمد(ص) دریافت که شیر کافی برای ریختن در کام نوازدش ندارد. او را به زنی به نام ثویبه سپردند، او هم شیر کافی…
ادامه مطلب ...

مبانی و سازوکارهای دگرگونی فرهنگی در عصر نبوی(ص)

حاصل بیست سال دعوت علنی و تبلیغات مستمر پیامبر(ص)؛ فروپاشی نظام جاهلی بود. این تلاش بی‌وقفه از یک سو باورهای ریشه‌دار و عادت‌های انعطاف ناپذیر حیات قبیله‌ای را ویران نمود و از سوی دیگر بر ویرانه‌های آن، هنجارها، الگوها و ارزش‌هایی هم‌نوا با…
ادامه مطلب ...

سیره پیامبر(ص) در برابر بی وفایی و عهدشکنی

یکی از صفات برجسته و اخلاق کریمه پیغمبرخدا(ص) که در تمام مراحل زندگی ایشان نمود داشت، وفا به عهد و مهربانی بود، که تمام طبقات اجتماعی جامعه آن روز به خصوص، یاران و پیروان ایشان از آن بهره‌مند بودند. اگر فردی از اصحابش در میدان جنگ کشته…
ادامه مطلب ...

درآمدی بر سیره مدیریتی پیامبر اعظم(ص)

فلسفه رسالت رسول اعظم(ص)، ابلاغ پیام وحى به همه مخاطبان دین، دعوت آنان به پذیرش این پیام و تربیت و هدایت ایشان براساس ارزش‌هاى وحیانى در جهت رسیدن به «حیاه طیبه» بوده است. در این مسیر، سیره مدیریتى آن حضرت در دو جنبه کاملاً مجزا و متفاوت…
ادامه مطلب ...

سیره اخلاقی پیامبر اعظم(ص)

اخلاق اسلامى سرمایه گران‌بها و جاودانه زندگى دنیا و آخرت است، ضرورى است براى شکوفایى نهال اخلاقى و رشد بذر فضایل انسانى از سیره و دستورالعمل اسوه‌هاى جامع و کامل پیروى کرد، پیامبر اعظم(ص) اول شخصیت معنوى و اخلاقى جهان هستى است که مدارج و…
ادامه مطلب ...

مبارزه پیامبر(ص) با آداب و رسوم خرافی

در این نوشتار مسئله خرافه و نقش پیامبر اعظم(صلّی الله علیه و آله) در خرافه‌زدایی مورد بحث قرار گرفته است. با توجه به گستردگی دامنه خرافات، به طور کلی می‌توان خرافات عصر جاهلی را در سه فصل اعتقادی، احکام، شرایع دینی و عادات و آداب اجتماعی…
ادامه مطلب ...

جریان شناسی عصر رسول خدا(ص)

جریان‌های فکری و سیاسی نقش به‌سزایی در تحولات جامعه و نظام‌های سیاسی دارند. از همین رو برای درس آموزی و عبرت پذیری از جریان‌های مختلف در گستره تاریخ، شناخت ماهیت، اهداف و عملکرد آنها امری ضروری است. اما نظر به الگو پذیری انقلاب اسلامی ایران…
ادامه مطلب ...

کودکی پیامبر(ص)

عموم سیره نویسان معتقدند که تولد پیامبر اکرم(ص) در «عام‌الفیل» (یعنی سالی که ابرهه برای خرابی خانه کعبه آمده بود.) در سال ۵۷۰ م. بوده است، ‌زیرا آن حضرت به‌طور قطع در سال ۶۳۲م. در گذشته است و سن مبارک او ۶۲ تا ۶۳ سال بوده است. بنابراین…
ادامه مطلب ...

برکات اخلاقی – فرهنگی بعثت نبوی

در مقاله حاضر نخست سیمای جهان در عصر بعثت ترسیم گردیده و آنگاه به‏سیمای جهان بعد از بعثت پرداخته شده است. در قسمت اول، فساد حاکم بر جهان،رواج خرافات و عصبیت‏های کور و جنگ‏های خونین براساس مستندات تاریخی بیان‏گردیده و در قسمت دوم آثار و…
ادامه مطلب ...

مراحل تأثیر رسالت پیامبر(ص)

رسالت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در بخش‌های گوناگون جهان آفرینش منشاء آثار فراوانی بوده است، چنان‌که در جوامع مختلف بشری، تأثیر خاص خود را به همراه داشته است. در این مبحث ابتدا مراحل مختلف تأثیر رسالت آن حضرت و سپس وظیفه جهانیان…
ادامه مطلب ...

رسول اعظم(ص) کامل‏ترین الگو براى بشریت‏

اصل «محاکات» و همرنگ شدن با دیگران مخصوصاً افراد پر نفوذ و با شخصیت و انسان‌هایى که از صفات کمالى و معنوى والایى برخورداراند یکى از اصول مسلّم روانى است. مطابق این اصل انسان کششى در وجود خود به سوى هماهنگى و همرنگى با دیگران، مخصوصاً با…
ادامه مطلب ...

مسافرت به روش پیامبر(صلی الله علیه و آله)

سفر بخشی از زندگی است که سبب می شود روحیه انسان باز شده و با آداب و احوال سایر مردمان آشنا گردد. امّا سفر به تنهایی شاید فایده چندانی را در بر نداشته باشد!! بلکه هنگامی مفید واقع می‌شود که در آن نکات کلیدی مورد توجه قرار گیرد، نکاتی که سبب…
ادامه مطلب ...

نحوه تعامل رسول خدا (ص) با منافقان مدینه

نحوه تعامل رسول خدا (ص) با منافقان از موضوعات پردامنه و بحث برانگیز در تاریخ اسلام بوده است. بر اساس یافته‌های این پژوهش رسول خدا(ص) در برخورد با منافقان بیشترین مقدار تساهل و تسامح را از خود نشان داد و تا آنجا که ممکن بود از مجازات آن‌ها…
ادامه مطلب ...

رحمت و رأفت با مخالفان (سیره نبوی)

بخشی قابل توجهی از تاریخ اسلام به نحوه برخورد اولیای دین با مخالفان اختصاص دارد. پیامبر اسلام(ص) در طول رسالت خویش با مخالفان زیادی مواجه بود و از اتخاذ موضع نسبت به آنان گریزی نداشت. این مواجهه در بسیاری از موارد، همراه با عطوفت و مهربانی…
ادامه مطلب ...

فرهنگ مذاکره و گفتگو در سیره رسول خدا(ص)

سیره عملی رسول خدا(ص) و حیات فرهنگی ایشان مشحون از مذاکره‌ها و گفتگوهای طرفینی است که همواره ابزاری کارآمد برای راهبرد تبلیغی و ترویج دین اسلام و نفوذ فرهنگی در میان اقشار اجتماعی بوده است. صرف نظر از نحوه مذاکره و یا چگونگی انجام گفتگوهای…
ادامه مطلب ...

رسول اعظم(ص) اسوه امام خمینی(۱)

محمد(ص) از جنس بشر بود، با همان ویژگی‌ها، نیازها، عشق‌ها، علاقه‌ها، محبت‌ها، دلبستگی‌ها و آروزها. درد می‌کشید، غمگین می‌شد، دلش از نامردمی‌ها می‌گرفت، در مرگ عزیزان می‌گریست و در شادی‌ها، از هر سوی باران شادی به جانش فرو می‌بارید. تافته…
ادامه مطلب ...

رسول اعظم(ص) اسوه امام خمینی(۲)

خداوند به محمد(ص) هستی را آراست و رواق رواق آن را آذین بست و بر بامِ آن شعله جاودانه نام او را افروزید. هستی در نشیب نیستی بود که محمد را خداوند از مشرق آن بردَماند و او را بر سریر هستی ویران برنشاند تا آن را بازسازی کند و ستون‌های…
ادامه مطلب ...

تربیت کودک در نگاه نبوی

دانش روانشناختی امروز، تا آنجا که بر بهره از تعالیم بالنده اسلام و سخنان سازنده معصومان: استوار نیست؛ صوری و بدون ژرف‌نگری است. دانشمندان غرب تأثیرات در تربیت کودک را پس از تولد، و حتی در سنین شش ماهگی، ثمربخش می‌شمارند؛ اما تربیت کودک در…
ادامه مطلب ...

خوردن و آشامیدن در سیره نبوی

خاتم انبیاء(ص) چون گوشت می‌خورد، سرش را به زیر نمی‌افکند، گوشت را بالا می‌آورد و با دندانش از استخوان جدا می‌کرد.۹ از هر دو دست در هنگام خوردن کمک می‌گرفت.۱۰  پیامبر(ص) می‌فرمود: «هنگام خوردن، کفش‌هایتان را بکنید که مایه آسایش شماست».۱۱  با…
ادامه مطلب ...