برگزیدگان نهمین دوره جشنواره خاتم معرفی شدند

 پیامبر گرامی اسلام، پیامبر همه زمان‌ها و همه مکان‌ها هستند و اگر خداوند متعال بشریت را به تأسی از سیره آن بزرگوار دعوت می‌کند، این دعوت جاودانه است و همه ابنای بشر را دربر می‌گیرد. اما در این میان مسلمانان و پیروان آن انسان الهی وظیفه‌ای مضاعف دارند و آن وظیفه این است که پیامبرشان را بشناسند و در زندگی فردی و اجتماعی خود ایشان را الگو قرار دهند و علاوه بر آن جامعه پیرامونی خود را از نور وجود این دردانه خلقت بهره‌مند سازند.

407

بسم‌‌الله الرحمن الرحیم

بیانیۀ هیأت داوران بخش بزرگ‌سال نهمین دوره جشنواره خاتم

لقد کان لکم فی رسول الله اسوه حسنه

بی گمان رسول خدا برای شما سرمشقی پسندیده و نیکوست

 پیامبر گرامی اسلام، پیامبر همه زمان‌ها و همه مکان‌ها هستند و اگر خداوند متعال بشریت را به تأسی از سیره آن بزرگوار دعوت می‌کند، این دعوت جاودانه است و همه ابنای بشر را دربر می‌گیرد. اما در این میان مسلمانان و پیروان آن انسان الهی وظیفه‌ای مضاعف دارند و آن وظیفه این است که پیامبرشان را بشناسند و در زندگی فردی و اجتماعی خود ایشان را الگو قرار دهند و علاوه بر آن جامعه پیرامونی خود را از نور وجود این دردانه خلقت بهره‌مند سازند.

جشنواره خاتم نیز بر همین اساس شکل گرفت و فرصتی ایجاد کرد تا نه فقط پیروان رسول گرامی اسلام، بلکه همه علاقه‌مندان به آن حضرت در یک پویش همگانی ضمن مطالعه و آشنایی خود با سیره پیامبر اکرم، با بازگو کردن خصال نیک آن بزرگوار گامی در جهت ارتقای فرهنگ عمومی جامعه و پر کردن جهان پیرامون خود، قطراتی از عطر محمد(ص) برگیرند که این رسالتی بزرگ بر دوش همه کسانی است که دغدغه آراسته شدن جامعه به ایمان و خرد و به دنبال آن والاترین فضایل اخلاقی را دارند.

نه سال است که این جشنواره متولد شده و تلاش بر آن بوده است که در هر دوره با بهره‌گیری از نظرات علاقه‌مندان به ساحت نبوی، اصلاحات و تکمله‌هایی بر فراخوان دوره قبل به عمل بیاید. چنانچه در نهمین فراخوان، دو قالب طرح رمان و داستانک نیز به موضوعات جشنواره اضافه شد.

اینک که به بهانه برگزاری مراسم اختتامیۀ نهمین دوره این جشنواره گرد هم آمده‌ایم، ضمن سپاس به درگاه الهی که ما را در این مسیر نورانی هدایت فرمود، و تشکر از همه کسانی که هریک به نوعی در رونق جشنواره کوشیدند، لازم می‌دانیم گزارشی مختصر از حال و هوای این دوره را به اطلاع عموم برسانیم:

۱.انتظار جشنواره این است که نویسندگان ارجمند، در تولید داستانک، داستان و یا رمان به نحوی عمل کنند که شخصیت پیامبر اکرم در اثر جلوه‌گر شود. در آثاری که در این دوره به دبیرخانه جشنواره رسیدکماکان مشکل داستان‌هایی بی ارتباط و یا کم ارتباط با موضوع جشنواره، یعنی عدم توجه به حضور معنوی پیامبر، خودنمایی می‌کرد.

  1. پیشنهاد می‌شود علاقه‌مندان به شرکت در جشنواره – به ویژه نوقلمان و آنها که در ابتدای راه عرصه نویسندگی داستان هستند-، در حین نگارش و یا قبل از ارسال اثر به دبیرخانه جشنواره، خود را از مشورت با اساتید و صاحب‌نظران بهره‌مند سازند.

۳.با توجه به این که برخی نویسندگان در – خارج از برنامه جشنواره_ در حال تولید و یا انتشار رمان در باره پیامبر اکرم هستند، جشنواره تصمیم گرفت از این پس همه ساله علاوه بر دعوت از نویسندگان برای ارسال «طرح رمان»، از بهترین رمان از میان آثار منتشر شده در همان سال نیز تقدیر به عمل آورد.

  1. آمار نهمین دورۀ این جشنواره نشان از آن دارد که حضور خانم ها و دختران، حضوری چشمگیرتر از آقایان داشته است.

۵.در این دوره اگر چه تعداد آثار بخش بزرگسال نسبت به دوره قبل تنزل پیدا کرده بود، اما درمیان آثار رسیده کارهای چشمگیری از جهت سوژه و موضوعات جدید، و نیز توجه به پیرنگ‌ها و تکنیک‌هایی قابل قبول، مشاهده شد. امید است این ارتقای کیفیت آثار در هردوره نسبت به دوره قبل دیده شود.

 

در پایان از همۀ عزیزانی که آثارشان را برای جشنواره ارسال داشتند تشکر می‌کنیم و برایشان آرزوی موفقیت داریم. و نیز خود را موظف می‌دانیم مراتب سپاس خود را نسبت به تمامی کارشناسان این دورۀ جشنواره ابراز داریم. لطف و محبت‌های بی دریغ دست اندرکاران سازمان اسناد و کتابخانه ملی، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد سلامی، موسسه خانه کتاب، حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را از یاد نمی‌بریم و برای همه و همه آرزوی سلامتی و موفقیت داریم.

هیأت داوران

علیرضا ارسنجانی، تیمور آقامحمدی، مهدی فیروزجایی، سعید طاووسی، حمید گروگان

در این دوره، از میان ۱۱۰ اثر بخش بزرگ‌سال، ۲۱ اثر و از میان ۳۲  طرح رمان، ۸ طرح و از میان ۸۲ داستانک ۱۱ اثر به مرحلۀ نهائی داوری راه یافتند. و به دنبال آن پس از داوری نهایی در هریک از بخش‌های مذکور، آثار زیر انتخاب شدند:

بخش  داستانک:

  آثار زیر بدون ترتیب شایسته تقدیر شدند:

                            داستانک بر جمال محمد(ص) صلوات نوشته آقای امیر حسین اسرافیلی

                            داستانک انتقام نوشته آقای حیدر جهان کهن

                            داستانک سلبریتی نوشته آقای عزیزالله محمد پور میر

بخش داستان کوتاه:

  2 اثر زیر شایسته تقدیر تشخیص داده شدند:

                                     داستان بازگشت نوشته خانم سمیرا علی اصغری         

داستان سفیر مسیح نوشته خانم فاطمه شهیدی

و آثار زیر نیز رتبه‌های اول تا سوم جشنواره را احراز کردند:

                                      رتبه اول: داستان مثل خائف نوشته آقای محمدرضا پستک

                                      رتبه دوم: داستان ابتر نوشته خانم آسیه رحمتی

                                      رتبه سوم: داستان بغض خفته نوشته خانم نگار تشکری

 

بخش طرح رمان:

از میان ۳۲ طرح رسیده، ۸ طرح به مرحله نهایی راه یافتند که از میان آنها ۳ طرح شایسته تقدیر تشخیص داده شدند:

-طرح رمان آسنات نوشته خانم هدا حشمتیان

-طرح رمان بدرقه چی نوشته آقای نوید ظریف کریمی

-طرح رمان رشا، آخرین منزل ماه نوشته خانم سمیه شهبازی

جشنواره خاتم مصمم است، پس از تبدیل این آثار به رمان تحت سرپرستی اساتید، با صاحبان این آثار، عقد قرارداد نماید، و در چاپ این سه اثر، حمایت های لازم را به عمل آورد.

هیآت داوران نهمین دوره جشنواره خاتم از آقای حسینعلی جعفری بابت نگارش رمان ارزشمند یثرب، تقدیر ویژه به عمل می‌آورد.

بیانیۀ هیأت داوران بخش کودک و نوجوان و دانش آموزی نهمین دورۀ جشنواره خاتم

اقرا و ربک الاکرم. الذی علم بالقلم. علم الانسان مالم یعلم

 بخوان که پروردگارت از همه ارجمندتر است. همو که با قلم آموخت، و به آدمی آنچه نمی دانست یاد داد.

 

خداوند مهربان و کریم را شاکریم که نهمین دورۀ جشنواره خاتم را پشت سر گذاشتیم ، با قصه نویسانی جدید دراین حیطه آشنا شدیم و از نوشته های دانش آموزان قصه نویس لذت بردیم. این همه را مدیون خدا و کرامت حضرت ختمی مرتبت می دانیم و بر این باوریم که در مقابل رنج و سختی هایی که پیامبر عزیزمان برای هدایت بشریت کشید، کاری نکرده ایم.

به راستی که دنیا، و همۀ مردمانی که درا ین کره خاکی زندگی می کردند و زندگی می کنند، مدیون پیامبر اسلامند، پیامبری که به گفته خدای سبحان ، رحمتی برای همۀ جهانیان است، و نه تنها، مسلمانان، بلکه برای همۀ حق باوران ادیان ابراهیمی و تمامی بشریت، مژده هدایت است.

بررسی سیره و روش پیامبر اعظم و به نگارش در آوردن نکته هایی از آن همه گفته ها و عملکردها و کرامتهای آن گوهر یگانۀ هستی، از اهمیتی فوق العاده برخوردار است. و آنگاه که این سیره ها و روشهای ناب زندگی حضرت خاتم، به دست نویسندگانی هنرمند، در داستانهایی لطیف و جذاب متجلی می شود، در ذهن و دل هزاران نفر، چنان اثر می گذارد که گوئی در صحرایی خشک و سوزان به چشمه ای پاک و مطهر چون اشک چشم دست یافته اند.

نویسندگانی که توفیق نوشتن دربارۀ پیامبر رحمت را داشته اند و دارند، باید بر خود ببالند و به شکرانه این نعمت که نصیب هر کسی نمی شود ، یکدم از این پیگیری و پی جوئی و نوشتن دربارۀ کسی که آورندۀ قسم الهی به قلم است باز نمانند.

امروز برای ما روزی مبارک است چرا که در اختتامیۀ نهمین دورۀ جشنواره خاتم در کنار عزیزانی هستیم که عاشقانه قلم به دست دارند و ماهرانه، خوانندگان آثارشان را مجذوب صحنه هایی از زندگی و سیره حضرت خاتم می کنند.

درود خود را نثار همۀ شما شرکت کنندگان جشنواره و همه اساتید و کارشناسان و داوران این دوره می کنیم و گزارشی مختصر را به عرض می رسانیم.

۱-در بخش کودک و نوجوان به لحاظ کمی، تحول چشمگیر داشتیم. ۱۱۸ اثر برای کودک و نوجوان آماری قابل توجه بود. بسیاری از این آثار، مثل سالهای پیش ازموضوع جشنواره فاصله داشتند که امیدواریم در دورۀ آتی ، به این مسئله توجه بیشتری شود. از میان این ۱۱۸ اثر، ۵۶ اثر در مرحلۀ اول داروی انتخاب شدند و ۲۱ نفر در مرحلۀ نهایی صاحب امتیاز گردیدند.

۲- در بخش دانش آموزی، ۵۹۰ اثر، رقمی چشمگیر و عجیب بود و حکایت از این دارد که دانش آموزان عزیزمان با کمک معلمان و مربیان دلسوزشان، از هم اکنون قصد آن دارند که به قله های قصه نویسی برسند و ان شاا… که موفق اند. در مرحلۀ اول داوری، از میان ۵۹۰ اثر، ۵۶ اثر برگزیده شد و در مرحله نهایی ۱۵ نفر، گوی سبقت را از دیگران ربودند.

۳- در بخش دانش آموزی، و نیز در بخش کودک و نوجوان، اکثر آثار تا حدود ۹۰% مربوط به خانمها و دختران خوب و عزیز بود.

در همین جا باید یادآوری کنیم که مربیان کارآزموده، مهربان و کاردان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نقشی مهم در این امر داشتند و به واقع شایستۀ تقدیرند. لذا تشکر خالصانۀ خود را خدمت همۀ این عزیزان تقدیم می کنیم.

در پایان کلام، با آرزوی موفقیت برای همۀ دست اندرکارانی که درنهادها و سازمانهای فرهنگی به ما یاری رساندند، شما را به خدا می سپاریم و به امید روزهایی بهتر از این، برای همۀ نویسندگان جشنواره خاتم آرزوی موفقیت و شادکامی داریم.

هیات داوران

علیرضا ارسنجانی، تیمور آقامحمدی، مهدی فیروزجایی، سعید طاووسی، مریم کوچکی،مریم اسلامی،         طیبه شجاعی، حمید گروگان

 

پس از داوری نهایی در هریک از بخش‌های مذکور، آثار زیر انتخاب شدند:

بخش دانش آموزی:

از میان ۱۵اثر رسیده به مرحله نهایی آثار زیر انتخاب شدند:

رتبه اول: داستان هیزم‌های طلایی نوشته آقای سید امیر علی محمودی

رتبه دوم: داستان مادر بزرگ و قصه‌هایش نوشته خانم آیسا آمالی

رتبه سوم(به صورت مشترک): داستان‌های پاپوش و عبای یمانی نوشته خانم‌ها صبا ابراهیمی و مریم برزگری

بخش کودک و نوجوان:

از میان ۲۱ اثر رسیده به مرحله نهایی آثار زیر انتخاب شدند:

آثار شایسته تقدیر:

داستان نام پدر من محمد است نوشته خانم ندا ویسی

داستان گلستانی از گل محمدی نوشته خانم طاهره مشایخ

داستان ما به هم قول داده‌ایم نوشته آقای حسین سلیمیان

و تقدیر ویژه هیأت داوران: داستان جعبه سفید نوشته خانم کبری لطیف

  آثار زیر نیز رتبه‌های اول تا سوم جشنواره را احراز کردند:

رتبه اول:    داستان مؤذًن نوشته آقای عابدین زارع            

رتبه دوم:    داستان پیش از خودت نوشته خانم مهین سمواتی

رتبه سوم:   داستان هفت پلاک مسافر نوشته خانم آفرین پنهانی

در پایان هیات داوران از دو مربی کاردان و مهربان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان چهارمحال بختیاری و دبستان نرگس منطقه ۱۱ تهران خانم ها معصومه مهری و معصومه بخشی پور بعنوان مربی نمونه در امر آموزش داستان نویسی تقدیر بعمل می آورد.

بیانیۀ هیأت داوران بخش دانش آموزی( اعضای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان)

 در نهمین دوره جشنواره خاتم

«لَقَد کانَ لَکم فی رَسولِ اللَّهِ اسوَهٌ حَسَنَهٌ لِمَن کانَ یرجوا اللَّهَ و الیومَ الأخِرَ و ذَکرَ اللَّهَ کثیراً؛ مسلماً برای شما در زندگی رسول خدا سرمشق نیکویی بود، برای آن ها که امید به رحمت خدا و روز رستاخیز دارند و خدا را بسیار یاد می کنند.»

سوره احزاب آیه ۲۱

قرآن کریم چون مشعلی فروزان راه هدایت را به نوع بشر نشان داده و بهترین الگو را در پیمودن مسیر زندگی به او معرفی کرده است که همانا سیره پیامبر خدا، حضرت محمد( ص) است. در عصر کنونی، این وظیفه متولیان امور فرهنگی است تا در این روشنگری سهمی داشته و در انتشار سیره نبوی با هدف شناساندن زوایای مهمی از زندگی آخرین پیامبر الهی برای کودکان و نوجوانان گامهایی موثر بردارند. هیات داوران کانونی نهمین دوره از مسابقه معنوی خاتم،ضمن سپاس از مشارکت عالی و گسترده مراکز کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان در این دوره از مسابقه ( خاتم) به اطلاع می رساند، در مرحله استانی ۷۰۸ اثر از اعضا ، مربیان در سراسر کشور و نیز سایت جشنواره دریافت شد. پس از گزینش اولیه آثار در استان­ها ، ۴۰۴ اثر در دو بخش پدیدآورندگان دانش آموز و پدیدآورندگان بزرگسال که برای گروه سنی کودک و نوجوان تولید اثر کرده بودند،  به مرحله کشوری راه یافت. لازم به ذکر است که در مرحله کشوری، سطح آثار نسبتا خوب ارزیابی شد.

از عمده ترین ملاک های داوری می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

– رعایت مقررات و ضوابط درج شده در فراخوان جشنواره

– مطابقت اثر با سیره  نبوی و ذکر منبع احادیث

-رعایت عناصر داستان نویسی و زبان داستان

– انتخاب زاویه دید جدید برای پرداختن به موضوع

در همین راستا و جهت پربارتر شدن آثار در سالهای آتی،  ذکر برخی نکات از سوی داوران این بخش ضروری است:

-برخی آثار دریافتی از نظر رعایت عناصر داستانی بسیار عالی بودند ولی در راستای سیره نبوی نبودند.

 –برخی آثار منبع مورد استفاده را در خلق اثر ذکر نکرده بودند.

-برخی آثار از نظر ساختارداستانی و ارتباط با سیره نبوی ضعیف بودند و از دور داوری خارج شدند.

-برخی آثار خلق شده توسط نویسندگان محترم ، مناسب گروه سنی کودک و نوجوان تشخیص داده نشدند.

در پایان ضمن سپاس از کلیه شرکت کنندگان در نهمین جشنواره خاتم، امیدواریم که در آینده نیز شاهد خلق آثاری درخشان و قابل تحسین در خصوص سیره نبوی باشیم.

با احترام:

هیات داوران نهمین جشنواره داستان نویسی خاتم

کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

مریم کوچکی

طیبه شجاعی

مریم اسلامی

در بخش اعضای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان داستانهای ذیل حائز رتبه شدند:

رتبه اول: داستان فیصله نوشته خانم یلدا پاشایی

رتبه دوم: داستان من پسر محمدم نوشته خانم ستایش مهری

رتبه سوم: داستان لای قرآن نوشته خانم کوثر حسین زاده

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.